tisdag 5 april 2016TÄVLA MED FINASTE OM HÄLSOBÖCKER!    


 2 vinner 2 var!     
     Pagina


I samarbete med förlaget Pagina tävlar vi ut 4 böcker och ni väljer själva vilka två titlar ni önskar.


Tävlingsuppgift:

Kika in hos Bokus Pagina-avdelning, länk ovan och berätta för oss om en annan intressant titel från förlaget.

Kommentera efter inlägget med ditt namn.
Dragning sker den 15/4.


-  STORT LYCKA TILL!  -
_____________

VINNARE!

Martin vinner grön pläd frånTilda, Jesper och Nathalie vinner varsitt MIG spel, Det goda livet.Vänligen mejla oss era lev adresser inkl mobil nr för sms avisering av paket, tack.

______________________________________


Tävla om smyckeset?______________________________


"Hara hachi bu"

... är japanska och betyder att om du slutar äta fort så känner du dig lite mätt. Eller som en vän till oss säger: 

Tugga maten väl!

Allting skall gå fort. Lunchrasten utnyttjas oftast för andra aktiviteter och lunchen kastar man i sig. Konsekvensen blir matsmältningsproblem, i sämsta fall magsår. Lunchrasten bör vara på en timme då man får tid på sig att äta i lugn och ro.

Vad händer, när vi kastar i oss maten?

Vi har fått våra tänder att tugga maten med. De sitter i munnen och ej i magen som man tycks tro. Se till att tugga varje tugga ordentligt, blanda den med saliv, smaka på den, känn smaken och njut av den. Därvid ska matytan förstoras så pass att det bildas en angreppsyta för matsmältningssafterna som är flera hundra gånger större än den ursprungliga biten. Genom detta blir varje tugga i munhålan till en slags soppa. Man blir mätt fortare, äter mindre och mättnadskänslan håller i längre. En sådan försmält kost omsättes bättre i kraft och energi och matsmältningsapparaten avlastas.

Som hjälp kan man räkna tuggorna i början. Varje tugga ska tuggas minst 50 gånger. Så blir man en långsam ätare som man kan se som första framgångstecken. Bra tuggat är halva matsmältningen. En man vid namn Horace Fletcher botade sig från sina svåra sjukdomar enbart genom ideal tuggning. En ung man som led av svår epilepsi kastade alltid i sig maten. När han började tugga, minskade epilepsianfallen.

Genom tuggning och salivblandandet går signaler till magsäcken som producerar mera magsyra. Då kan magsäcken utföra bättre matsmältningsarbete, som går fortare och mera verkningsfullt. I magsäcken finns endast magmusklerna som skall finfördela maten med hjälp av magsaften. Om vi inte tuggar ordentligt ligger matbitarna kvar i magsäcken där de kan börja jäsa och orsaka allehanda matsmältningsbesvär och dålig andedräkt. Många mag- och tarmproblem kunde undvikas, om vi tog oss tid att tugga maten. Dessutom har japanska forskare upptäckt en mjölksyrebakterie i saliven som har en skyddande effekt mot magsjukdomar. Som sagt, magen har inga tänder, de sitter i munnen.

Tuggar man varje tugga minst 50 gånger och blandar allt ordentligt med saliv, då stimulerar man även bukspottskörteln att producera matspjälkande enzymer, vilka kan ta hand om maten som vi sväljer. Det är lika viktigt att även blanda varje klunk vi dricker ordentligt med saliv.

Saxat ur Ny vision.

---------------------


LYCKA?

Vad har danskarna i sitt liv som inte vi har?

1. Danmark
2. Finland
3. Schweiz
4. Island
5. Österrike
6. Norge

7. SVERIGE

Enligt undersökningar av de mest nöjda nationaliteterna i världen toppar Norden helt klart men svenskarna ligger sist av de fem nordiska länderna. Är vi allmänt tjuriga eller har vi det lite jävligare än de andra fyra? Tivoli och pölse kan ju inte vara det enkla svaret eller...?

_________________________


Ni glömmer inte att vi finns på Instagram med:

@finastemattan

27 kommentarer:

 1. Gröna proteiner och Gröna smoothies, tack.
  Dagdrömmar målarbok, den har jag hemma.

  Bodil

  SvaraRadera
 2. Konsten att städa är en annan bok från förlaget.

  Mig spelar det ingen roll vilka jag vinner. Överraska mig!

  Nelly

  SvaraRadera
 3. HORMONBIBELN.
  Önskar de två nedersta.

  /Eje

  SvaraRadera
 4. Snygg och stark och jag vill gärna vinna Superkålen och smoothies. Hälsningar Greta

  SvaraRadera
 5. Vill tävla om "Gröna proteiner" och "Superkålen".
  En annan bok som låter intressant är "LEGO Ninjago bildlexikon Masters of Spinjitzu (med minifigur)". Till min brorson ska jag kanske tillägga. Britt-Marie, bm punkt ramlosa snabel-a hotmail punkt com

  SvaraRadera
 6. En annan artikel är konsten att städa. Jag har också målarboken dagdrömmar som jag har börjat måla men har svårt att sitta stil;) Med vänlig hälsning,
  Gullan

  SvaraRadera
 7. Älskar hälsoböcker!
  Och bakinspiration, så Mug Cakes är jag sugen på :)

  SvaraRadera
 8. Annika Jönsson6 april 2016 07:32

  Hoppas få vinna härliga hälsoböcker att inspireras och motiveras av.

  "Sommarnatt målarbok" låter som en härlig bok för att koppla av och få visa min kreativa sida.

  Annika

  SvaraRadera
 9. Konsten att sköta ett äppelträd, vore inte dumt då bebisen ska få ett äppelträd planterat till sommaren som ska få växa med bebisen.

  Jag skulle gärna vilja vinna Cameron Diaz boken sen den om äppelträd om de är möjligt :)

  E_warskog@Hotmail.Com

  SvaraRadera
 10. Boken Gröna Smoothies har jag redan hemma, det är min bibel! Använder den flitigt vill jag lova! Jag skulle verkligen vilja vinna Gröna Proteiner och Superkålen!
  En annan bok som verkar mycket intressant från Pagina är: Tänk om, tänk rätt! : hälsa, skönhet och styrka - inifrån och ut!

  SvaraRadera
 11. Hemliga Trädgården - En skattjakt i målarboken; en bok som passar bra för avslappning och låta hjärnan få lite omväxling.

  SvaraRadera
 12. En annan bok som verkar intressant är: Raw Fast Food, då jag är väldigt intresserad av raw food och mår så bra utav det så verkar den jätte intressant!

  Jag skulle vilja vinna gröna proteiner och gröna smoothies! :)

  SvaraRadera
 13. Gröna smoothies och Gröna proteiner får mer än gärna få mig att öppna upp mina sinnen för ett hälsosammare liv med nya vanor, med ett öppet sinne är jag säker på att dessa böcker skulle komma att bli både inspirerande och motiverande för att bli mitt bästa jag, - åt, till, för, mig.

  En annan intressant bok från förlaget är Raw Fast Food, en bok som täcker upp för snabbmaten – med enkla, nyttiga och smakrika kombinationer berikar man kroppen med energirik mat och får kroppen att må bättre!

  tereseandersson1@hotmail.com

  SvaraRadera
 14. En annan spännande bok är 52 gröna måndagar.
  fiavinnare@hotmail.se

  SvaraRadera
 15. "Socker-din värsta fiende" låter som en intressant titel hos Pagina. Vinner gärna "Gröna proteiner" och "Min livsstil".
  Mvh
  Ann-Sofie annso1974@hotmail.com

  SvaraRadera
 16. Hej
  30 dagar med Annika Sjöö skulle
  jag behöva.

  Hälsoböcker är alltid intressant.

  Nina T

  SvaraRadera
 17. Superkålen så jag kan hålla superkåll på mitt näringsintag och Gröna Smoothies för att det låter nyttigt, gott och enkelt. "Ripley's Tro't om ni vill! - Helt sjukt men sant" är en helt annan titel.

  SvaraRadera
 18. Hej!
  Jag fastnade direkt för Målarbok mini. Perfekt att ta fram när man känner sig stressad.
  Böckerna Gröna Smoothies o Min Livsstil blev jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 19. "Konsten att sköta ett äppelträd" så kanske jag lyckas bättre med det än jag gjorde med mitt plommonträd. De två översta böckerna skulle vara ett vackert par i bokhyllan. Gun B (gunderbara.gun@gmail.com)

  SvaraRadera
 20. Älskar böcker om hälsa och mat och nu blev jag intresserad av titeln Raw Fast Food! Vill lära mej mer om just raw food och om det till och med "går fort" i köket måste det bli toppen!

  //PIllan

  SvaraRadera
 21. "A Game of Thrones den officiella målarboken" eftersom jag är stor fan av TV-serien, och målning. Böckerna "Gröna smoothies" och "Gröna proteiner" vill jag helst ha om jag vinner.
  Roselyn, rrroselyn@outlook.com

  SvaraRadera
 22. Matkärlek verkar intressant ☺️ Hoppas hoppas massor! ���� Kram Madelene.A

  SvaraRadera
 23. Sommarnatt och MeraMatkärlek 💗
  /Stina
  sstimic@gmail.com

  SvaraRadera
 24. Ät & Lev Paleo : Revolutionera hälsan genom din livsstil
  av Jonas Bergqvist, låter väldigt intressant bok.

  SvaraRadera
 25. "Lär dig leva sockerfritt : hälsosam husmanskost till vardags
  av Monique Le Roux Forslund" och
  "Konsten att städa
  av Marie Kondo" hade jag gärna köpt!

  SvaraRadera
 26. ÅH härliga böcker!
  Jag är mest nyfiken på Mug Cakes!

  Annika Nilsson
  aneritrea@hotmail.com

  SvaraRadera
 27. Skulle vilja vinna min livsstil och superkålen! Något annat som fångade mitt intresse helt var "Snygg och stark den ultimata träningsguiden!". Då inspirationen och motivationen tryter på träningssidan och kosten så hoppas jag på fina vinster! :)

  Emma, emmnas@live.se

  SvaraRadera

Välkommen med en trevlig kommentar eller en fråga så besvarar vi den så gott vi kan.