måndag 19 september 2016TÄVLA MED FINASTE OM BÖCKER!


          

I samarbete med förlaget... tävlar vi ut två av varje titel. Välj vilken du tävlar om och nämn en annan bok från förlaget, se länkarna. Kommentera efter inlägget med ditt namn.
         


Dragning sker den 27/9


-  LYCKA TILL! -
___________________

VINNARE!

Felicia och Sandris vinner varsitt ex av Katerina Janouch
barnbok Så känns det.

Mikaela Moberg och Veronica Lundin vinner boken Arthur.

Hör av er med era leveransadresser inkl mobil nr för paketleverans, tack. Via mejl.

________________________________________


FLYTTFÅGLARBild SVT


Visste ni att de flesta fåglar som flyttar långt bort flyger på natten?

Kortflyttarna flyger till mellaneuropa och kommer tillbaka till Sverige i mars och april.
De flesta långflyttarna flyger till söder om Sahara i Afrika och kommer inte hit igen förrän i maj.

När fåglar flyger i plogformation (kallas även v-formation eller fylking)  kan de flyga 70 % längre än en ensam fågel. Den som ligger längst fram har det jobbigast eftersom den tar vinden, men fåglarna byter plats med varandra och flyger i lä bakom varandra.Bild Sveriges radio


Silvertärna är den fågel som flyttar längst, ca 4000 mil per år. En silvertärna brukar bli 30 år gammal så det blir några varv runt jorden.

Övrigt:

Flyttfåglar är mycket skickliga på att väja undan för vindkraftverk.

  Dagflyttare använder solkompass
De fåglar som flyttar under dagen tar hjälp av solen för sin navigation. Fåglarnas solkompass är kopplad till en inre biologisk klocka. Under dagen rör sig solen från öster mot väster med 15 grader per timme, vilket innebär att fåglarna måste ändra sin kurs i förhållande till solen i samma takt för att inte hamna fel.
Följer jordens magnetfält

Om det råder tät dimma kan fåglarna falla tillbaka på den magnetiska kompassen. Fåglarna kan känna av magnetfältets styrka och lutning i förhållande till jordytan. Man har länge vetat att flyttfåglar har mikroskopiskt små kristaller av magnetit, ett slags järnoxid, nära luktnerven i den övre näbbhalvan. Magnetitkristallerna fungerar som kompassnålar som riktar sig enligt magnetfälten.
Dofter och infraljud

Många fåglar återvänder år efter år till samma häckningsplatser. Erfarna flyttare som fångas under färden och transporteras miltals ur kurs kan utan problem hitta tillbaka till sin ursprungliga rutt. Det tyder på att fåglar har något slags inre kartbild. Det kan tänkas att fåglarnas kartsinne grundar sig på ojämnheter i jordens magnetfält, men andra alternativ kan vara att fåglarna har en doftkarta eller helt enkelt förlitar sig på minnesbilder och infraljud. Infraljud är ljud med en sådan låg frekvens som människan inte kan höra. De kan uppstå exempelvis när vågor slår mot en strand. Fåglarna kan ev. höra kustlinjen på andra sidan horisonten. På samma sätt kan man också tänka sig att fåglar hör bergskedjor och annalkande väderfronter.

____________________________


Hur många gånger har man inte suttit på en restaurang och tänkt; näää inte skräp nu igen... Gör inte om dina misstag, läs:


White Guide

White Guide är Nordens ledande guidesystem.
I Sverige har restaurangguiden getts ut sedan 2005. Varje år testas och bedöms runt 800 restauranger, varav 600 får en plats i guiden. Sedan 2013 publiceras också White Guide Café där Sveriges 250-300 bästa caféer presenteras och bedöms utifrån kaffe- och bakverksutbud.
Se mer här:

_________________________________________


Ni vet väl om våra fina tävlingar på Instagram?

Där heter vi @finastemattan


Just nu finns boken Chicolat där i tävling samt ett yoga träningslinne från Pawpawyogawear!

Välkomna!
8 kommentarer:

 1. Om att älska av samma författare som den jag vill vinna. Mikaela Svensson

  SvaraRadera
 2. Lugn mage finns flera stycken i en serie. Jag vill jättegärna vinna Forniboken.
  Många hälsningar Nelly

  SvaraRadera
 3. TÄNK LÅSNINGAR OCH LÖSNINGAR
  verkar intressant. Jag vill gärna
  tävla om Mi Ridells bok. Håller
  tummarna för vinst. Sussie Nilsson

  SvaraRadera
 4. Då säger jag Om att älska och jag tävlar om Jag är inte perfekt, tyvärr.

  MOA

  SvaraRadera
 5. "Uppdrag förändring" en annan bok på förlaget, som verkar spännande. Om jag vinner önskar jag "Jag är inte perfekt, tyvärr". Mvh Maria Öhman

  SvaraRadera
 6. Jag vill gärna vinna boken av Michaela Forna. Hon har även skrivit boken Om att älska, 90 berättelser om hjärta och smärta och allt som hör till.
  Agnetha L Jönsson

  SvaraRadera
 7. Mormors mat, Sjörövarhjärta och många fler finns det! Jag är glad vilken jag än får. Välj ni! Många glada hälsningar från Tuva B

  SvaraRadera
 8. Å båda böckerna låter jätteintressanta & aktuella men jag skulle vilja läsa Mi Rydells bok först. En annan bok är DE KALLAR MIG GUD
  / Jennie AE

  SvaraRadera

Välkommen med en trevlig kommentar eller en fråga så besvarar vi den så gott vi kan.