TÄVLA MED FINASTE OM BÖCKER!
För unga vuxna.
Ett gäng killar och tjejer ger sig iväg på en kanotfärd. De ska egentligen ha lärare med sig, men de har blivit sjuka och utflykten har ställts in. Ungdomarna trotsar ordern och ger sig iväg, friheten lockar trots de eventuella konsekvenser rymningen kan föra med sig.
Men redan första dagen uppstår det spänningar inom gruppen, framförallt mellan huvudpersonen Nick och hans antagonist Steven Knight. Fast än så länge är känslan av friheten, Hongkongs skärgård och det klara vattnet starkare än konflikterna. Men killarna har gott om marijuana och öl och den andra kvällen spårar det ur Och så händer det som absolut inte får hända...
I samarbete med
... tävlar vi ut två ex av boken. För att delta vill vi att du nämner en annan titel från förlaget, se:
För alla som lekte med Barbie när de var små, här är underbara boken
Vi har två böcker till er i tävling!
I samarbete med
Berätta för oss om en annan titel hos förlaget, se här:
Kommentera efter inlägget.
Dragning sker den 19/8.
- STORT LYCKA TILL! -
______________
VINNARE!
Varsin mandolin och boken Härliga helg går till
Bella & Meja
GRATTIS!
Mejla oss era lev adr inkl mobil nr.
_________________________________
Intervju med Ängsholmens gårdsmejeri.
Vi på FINASTE älskar småföretagare och svensktillverkat.
Linda är en av alla duktiga tjejer i vårt land som är sin egen.
Bild: Företagaren
Namn: Linda Elvingson
Ålder: 31
Familj: Son 5 år, Mamma, pappa, syster.
Bor/verksam i: Uppsala/Harbo
Gör: Svensk Buffelmozzarella
FINASTE: Hur många olika produkter har du i ditt sortiment?
LINDA: Vi gör mest Buffelmozzarella men ibland gör vi även halloumi, färskostar, lagrad ost och yoghurt när vi känner för det.
FINASTE: När började du?
LINDA: Faktiskt är det fyraårsjubileum. 6/8 2012 startade vi med buffelmozzarella.
Sedan dess har vi ändrat säsong till sommaren och istället för små mängder mozzarella till flera olika kunder skickar vi idag större mängder till få kunder. Vi har även fördubblat vår kapacitet sedan starten.
FINASTE: Varför gårdsmejeri?
LINDA: Mina föräldrar har alltid haft en dröm om att ha ett lite mindre gårdsmejeri och fjällkor. Vi skaffade både och men så fick pappa en idé om att ta hem vattenbufflar till Sverige. Det fanns då inga i Norden. När de visade sig vara dräktiga och kalvade så kunde vi mjölka dem. Vi insåg snabbt att det var roligare och mer lönsamt att göra mozzarella än annan ost samt att det inte fanns någon annan som gjorde det. Det viktigaste är dock att det är kul att göra mozzarella.
FINASTE: Var finns du och din verksamhet?
LINDA: I Harbo, fyra mil norr om Uppsala.
FINASTE: Har du några anställda?
LINDA: Ja, vi har tillfälligt anställda säsongsvis.
FINASTE: Vad har du för någon utbildning?
LINDA: Jag är Livsmedelsagronom.
FINASTE: Vad är bäst/roligast med ditt yrke?
LINDA: Jag har inget som helst tålamod. Därför passar det inte så bra att göra lagrad ost som tar ett år innan den är klar. När vi gör mozzarella är det färsk mjölk på morgonen och färdig ost på eftermiddagen. Nästa dag jag kommer till mejeriet är det samma sak. Det är fantastiskt. Dessutom gillar vi vår mozzarella och blir glada när kunderna trängs i butiken kl 15 och väntar på att köpa den färska mozzarellan direkt ur saltbadet. Att vara livsmedelsagronom och göra detta underlättar naturligtvis när det kommer till att lösa problem.
FINASTE: Vad är sämst/tråkigast med ditt jobb?
LINDA: Att städa och diska samma saker varje produktionsdag. Alltid samma sak i samma ordning.
FINASTE: Var det svårt att börja?
LINDA: Ja, mozzarella tillhör världens svåraste ostar att lyckas med rent tekniskt. Mitt mål har alltid varit att rationalisera produktionen i den mån det är möjligt utan att påverka kvalitén. Men det var mycket svårt att lära sig göra mozzarella, nu sitter det dock fast i muskelminnet.
Läs mer här om Lindas verksamhet:
FORTSATT LYCKA TILL ÖNSKAR VI!
____________
Gillar du rock?
_________________________________________________
Vem vill inte ha en egen ö?
Se bilder och läs här:
_______________
På Instagram just nu, tävling om 4 delar bäddset:
följ oss för att delta:
@finastemattan