torsdag 26 april 2018




Tävla med FINASTE om tre hälsoböcker!









I samarbete med förlaget








... kan ni vinna tre ex av denna titel.

Berätta för oss i en kommentar härefter om en annan titel som förlaget ger ut, se länken:




Avsluta med ditt namn.


Dragning sker den 9/5.


STORT LYCKA TILL!

_______________________


NYA DJUR HOS LACOSTE









Den gröna krokodilen är ett av modevärldens starkaste varumärken.


Nu får den tillfälligt ge plats för andra djur.

Lacoste har ett samarbete med organisationen International Union for Conservation of Nature (IUCN) och hjälper nu till att uppmärksamma deras arbete.
Partnerskapet löper under tre år och går under namnet "Save our species".


För att rikta strålkastarljuset mot tio utrotningshotade arter har Lacoste tryckt upp ett gäng specialdesignade pikétröjor med de olika djuren i grönt på bröstet. Tröjorna är strikt begränsade till antalet: 1775 stycken. Det är nämligen så många djur som sammanlagt finns kvar av de olika arterna.

Detta är första gången under Lacostes 85-åriga historia som de byter ut sin logotyp. Byrån som ligger bakom är BETC Paris. 

Sugen på att lägga vantarna på ett exemplar? 

De säljs just nu på en specialsajt 
för 150 euro styck. 


___________________________________________



Vi älskar stråhattar till sommaren!













_____________________________________________________

Att leva på sin text.






Bild: Litteraturmagazinet


Kristina Ohlsson


... (född 1979) är en av Sveriges mest framgångsrika och produktiva författare och skriver både kriminalromaner, skräck och barnböcker. Hon är utbildad statsvetare, har tidigare arbetat på bland annat Försvarshögskolan och Säpo och är sedan fem år författare på heltid. Hennes senaste bok heter Syndafloder .


Sommartid är skrivartid. Första sommaren som jag försökte skriva en kriminalroman misslyckades jag totalt. Året var 2006 och jag hade en IDÉ. Stor som fan och full med ond, bråd död. Jag låg på stranden och skissade ner min berättelse i ett anteckningsblock. Sedan kom regnet och boken blev aldrig skriven.
Sommaren därefter gick det bättre. Jag var inne på min sista semestervecka och var proppfull med skrivarlust. Den här gången gjorde jag inte en enda anteckning i förväg. Det enda jag hade var bilden av en liten flicka som sov på ett tåg. Ensam och oskyddad. Fråga mig inte var hon kom ifrån, Lilian på tåget. En dag fanns hon bara i mitt huvud och bad om en historia som jag fick hitta på. Det blev min debutroman Askungar.
Jag skrev självklart inte hela min första bok på en enda semestervecka. Men jag kom så långt att jag passerade den magiska gränsen för då jag inte kunde eller ville sluta. Sedan dess har jag skrivit ytterligare arton böcker. Och det allra första jag vill berätta för dig som också vill skriva en bok är det här: Varje författare måste hitta sitt eget arbetssätt, sin egen skrivarprocess. Det finns inte två författare som jobbar exakt likadant. Rätt och fel existerar inte. Det är bara boken som blir bedömd, inte hur man tog sig från första till sista sidan. I detta finns någonting väldigt tryggt.
En annan viktig sak är att man inte måste göra bokskrivandet så förbannat stort. Det är en myt att allt skrivande kräver ett kopiöst förarbete, att man måste ha hela historien klar innan man börjar skriva. Vissa vill planera mycket, vissa nästan inte alls, men det finns inga regler som gäller för alla. Däremot kan texten ta stryk om författaren inte vet vart den är på väg, så slutet är viktigt. Tänk att slutet börjar i mitten så kommer det inte som en överraskning för vare sig dig eller dina läsare.
Det tredje är att ingen research i världen kan ta dig hela vägen fram. Så släpp tanken på att du måste skriva precis som det är »på riktigt« för det kommer du ändå aldrig att få veta (såvida det inte är kunskaper du bär med dig av egen erfarenhet). Författare kommer undan med de mest häpnadsväckande saker och det gör vi för att så få har koll på den verklighet vi försöker gestalta. Du övertygar bäst genom att själv tro på vad du skriver. Räds aldrig det osannolika men undvik det omöjliga. Någon annan begränsning är oftast inte relevant.
Och glöm inte det allra viktigaste: Du måste ha kul när du skriver! Det finns så många måsten i livet, men skrivandet är knappast ett av dem. Njut så mycket du kan. Gör din berättelse så galet rolig, spännande eller sorglig att du bara måste få veta hur den slutar. Och blir det ingen bok i år så gör det ingenting. Det blir sommar nästa år också.

Ur tidningen Skriva

______________________________________



torsdag 12 april 2018



FINASTE TIPSAR!


Fina produkter till kommande student-, bröllops- och examensdagar.



KERAMIK RUSTIK













Vi gillar handgjort!

Salladsskålar, se:



________________________


Vinnare!

2 Kevin Murphy hårspray var, går till

Åsa, Johanna, Carola och Mathilda.



Mejla oss era lev adresser inkl mobilnr.



GRATTIS!

_______________

Världens djupaste sjö.





Resa hit, mer info:



Även om ett antal andra sjöar är större till ytan är det den djupaste sötvattensjön i världen, och den har avgjort den största vattenvolymen. Ett av de namn på den här sjön som har levt vidare är Bajkalsjön, som man tror betyder ”den rika sjön” eller ”havet”. På grund av att sjön är ”så stor och föränderlig” talar sjömän längs dess kuster ibland om att ”gå till havs”.
Bajkalsjön har en särskild plats i ryska hjärtan. En forskare från Moskva kallade den ”ett vackert musikstycke som alla har fått lära sig som barn”. ”Noterna” är många – kustlinjer som får en att tappa andan, fantastiskt kristallklart vatten och ett potpurri av ovanliga skapelser som man inte hittar någon annanstans.

Bajkalsjön, som är omkring 640 kilometer lång och 80 kilometer bred på det bredaste stället, ser från rymden ut som ett halvöppet blått öga. Här finns en femtedel av allt sötvatten på jorden, mer än i de fem Stora sjöarna i Nordamerika tillsammans! Bajkalsjön är drygt 1 700 meter djup. Om den plötsligt skulle torrläggas skulle det ta alla världens floder ett helt år att fylla upp den igen!

En titt under ytan
Vissa tycker nog att en båttur mitt ute på Bajkalsjön skulle vara skrämmande, eftersom man där kan se omkring 50 meter ner genom det kristallklara vattnet! En koloni av små kräftdjur som kallas bajkalhoppkräftor fungerar som filter i sjön och filtrerar bort de alger och bakterier som ofta gör sjöar grumliga. Till hjälp har de många tiofotade kräftdjur som patrullerar sjön och livnär sig på organiskt avfall som annars skulle brytas ner. Vattnet är således så rent att ett vattenprov som togs för mindre än tjugo år sedan blev förorenat av själva glasbehållaren!
Förutom att vattnet i Bajkalsjön är känt för att vara kristallklart är det också ovanligt syrerikt. I en del djupa sjöar uppstår syrebrist vid ett visst djup, och därför är det mesta av livet i dessa sjöar koncentrerat till relativt grunda vatten. Men i Bajkalsjön för vertikala och horisontella strömmar med sig syre till sjöns djupaste delar och blandar om vattnet ordentligt. Det gör att hela sjön vimlar av liv.
Under vattenytan frodas en rik växtlighet i det kalla och rena vattnet. Gröna sötvattensvampar som grenar ut sig som koraller ger skydd åt en mångfald små vattenlevande varelser. Många organismer som älskar värme samlas i klungor runt sjöns hydrotermala flöden. Av de mer än 2 000 arterna i sjön är 1 500 endemiska.
Bajkalsjön är berömd för sin omul, en läcker arktisk sikfisk som uppskattas av fiskare. Andra djur här är ovanliga, rentav underliga. Ett slags plattmask kan bli mer än 30 centimeter lång och äter fisk. Det finns även encelliga organismer mellan sandpartiklarna! I sjön lever också den mindre bajkalsimpan, som är unik för Bajkalsjön och kanske den märkligaste fisken här.

Saxat ur Vakna!





Bild Stockphoto

________________________


Don´t we just löööv sandaletter?!






Kom vår med ordentlig värme, tack så vi kan gå i sådana här!


Handlas HÄR.

_________________

Instagram föder egenföretagare.








Arijana Heinrici 

... har  över 43 000 följare på Instagram och använt uppmärksamheten för att starta ett inredningsföretag.
– Jag har inte gjort någon annan marknadsföring än med sociala medier, säger hon.
Det hela började med att Arijana lade ut en bild på sitt vardagsrum på Instagram. Bilden delades av flera stora inredningskonton och fick stor spridning.

I dag driver hon företaget KFH Management Design & interiör som utför inredningsuppdrag för privatpersoner och företag.
– Vi stajlar till exempel inför försäljningar och alla tjänster inom inredning egentligen, säger hon.
Förutom att Instagramkontot hjälpt hennes marknadsföring genererar det också inkomster för Arijana Heinrici. Hon är en så kallad "influencer" vilket innebär att hon får betalt för att göra reklam för olika produkter i sina sociala medier.

– Det kan vara allt från att marknadsföra en klocka till att göra ett inredningsuppdrag med ett företag, säger hon till Svenska Dagbladet Näringsliv.